Sikeresen lezárult KFI16 pályázatunk

2018. december 31.
Hivatalos közlemény

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása (KFI_16) pályázati program keretében sikeresen lezárta a Nagykapacitású lítium- vas-foszfát (LiFePO4) akkumulátorok intelligens cellavezérlő rendszerének kifejlesztése és gyártásra való előkészítése, elsődlegesen elektromos járművekben való felhasználásra megnevezésű projektet.

A lítium akkumulátor celláknak a hagyományos ólomakkumulátorokhoz viszonyított előnyös tulajdonságait kizárólag egy intelligens akkumulátor cellaszintenkénti mérés és töltöttség-kiegyenlítés kialakításával és alkalmazásával használhatjuk ki teljes mértékben. A legtöbb villamos hajtású jármű egyedi kialakítású akkumulátort igényel. Kivételt képezhetnek ez alól a nagy akkumulátorkapacitást igénylő alkalmazások (pl. Busz, hajó, otthoni energiatárolás), melyeknél kisebb feszültségű, nagy kapacitású akkumulátor csomagokból építkezve az igények széles spektruma lefedhető.

A tervezésnél különös figyelmet fordítottunk az akkumulátor csomagok, illetve komponenseik hőtani viselkedésére, így számos, az akkumulátorok élettartamát jelentősen csökkentő körülmény hatását csökkentettük.

A működtetéshez – „vezérléshez” -, a töltés vezérléséhez, védelmekhez, stb. számos kiegészítő elektronikai megoldást fejlesztettünk. A rendszer kialakításához az elméleti hátteret a cellák vizsgálatával nyert mérési eredményekre támaszkodva biztosítottuk.

A megépített moduláris akkumulátor-rendszer prototípus lehetővé teszi a szakirodalomban megjelenő, és a saját precíziós mérési eredmények közvetlen beépülését különféle elektromos járművekbe. A szakirodalmi leírásokban nem szereplő, hiányzó, elsősorban az elektromos járműipari felhasználási területre vonatkozó specifikus méréseket a projekt keretében saját magunk végeztük el, ezzel biztosítva, hogy valamennyi, a tervezéshez szükséges információ a rendelkezésünkre álljon.

Az eredmény versenyképességét az adja, hogy egy olyan megoldás jött létre, mely a piacon perspektivikus akkumulátor típus szélesebb körű bevezethetőségét teszi lehetővé egyetlen moduláris rendszer segítségével.

Projektünk során publikálható tudományos eredményeket, illetve az egyedi igényekre optimalizált gyártáshoz kötődő know-how eredményeket hoztunk létre.

© Enterprise Communications Magyarország Kft.